25 Aralık 2014 Perşembe

        İfade teknikleri grup çalışmamız

                              mimari ifade teknikleri mekan yorumu
                                                       1. tema ve çeşitlemeleri  
                                                          2. tema ve elemanları
                                                                 1. tema ve elemanları

24 Aralık 2014 Çarşamba

''Fotoğrafçılar denklanşöre basmadan önce 'Gülümseyin'diyorlar.Gülümseyin ve örtün yaşadıklarınızı.''
Mimari ifade teknikleri dersimizde Le Corbusier'in  'masion guiette' adlı çalışmasının çizimini yaptık.
Mimari yapıların ilham kaynağı:Doğa                                                                                                        
 basic design ile yaptığım son çalışmalar



kesit ve planı anlamak için yaptığımız bir çalışma


  • Son tasarımımızda bize yardımcı olması için yaptığımız ön çalışmalar.                                          (oran-ölçek,katmanlama,ritim,süreklilik ve hiyerarşi çalışmalarım)

10 Aralık 2014 Çarşamba

Sıradan bir günde,kalabalığın hiç azalmadığı bir yerde oturuyosundur. Kimisi mutlu kimisi dalgın,kimisi ifadesiz geçer yanından.Herkes kendi yolunda bir şeylere yetişmeye çalışıyor gibi gelir sana.Sonra bir şey olur insanların eksilmediği sokakta. Tek kalmışsındır biranda.Her zaman önünden geçip fark etmediğin ağaçlar hafif bir melodiyle fısıldar kulağına ;kendini dinlemelisin...

MÜZİK VE MİMARLIK


Müzk ve Mimari Senkronu

Müzik insan yaşamına ne zaman ve nasıl girmiştir ? Bunu kimse kesinlikle bilemeyecektir belki de.. Ama bu girişin konuşmadan önce olduğunu düşünmek akla aykırı değildir. Mağaralarda yaşayan ilkel insanlar, müzik sesi verebilecek bazı ses kaynaklarını tanıyor olmalıdırlar. Örneğin esen rüzgarın bataklıktaki kırık kamışlarda çıkardığı sesi duymuş ve böyle bir kamışa kendisi üfleyerek ses çıkarmaya çalışmış olabilirler. Veya mağarada sevinç ya da üzüntülerini belirtmek için çıkardıkları sesler onlara ilk müzik duygusunu vermiş olabilir. Ya da daha sonraları gerilmiş bir kirişin çıkardığı sesler ilgilerini çekmiş olabilir. Bunların hangisinin daha etkin olduğunu belki hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Ama, müzik duygusunu verebilmek için frekansları farklı seslerin duyulması gerektiğini biliyoruz.
Herhangi bir sesi duyan ya da çıkaran ilkel insanın bunun ardından gelecek ya da onunla birlikte duyulacak ve hoşa giden bir duygu uyandıracak sesleri aramış olduğu ve bunu bir yolla elde etmiş olduğundan kuşku yoktur.Burada müzik adına küçük bir açıklama yapalım; kulağımızın duyduğu seslerin tümünü müziğinde kullanan hiçbir ulus yoktur. Her ulus ya da kavim bu işitme bölgesinde kendine göre bazı seçimler yapmış ve o sesleri ya da ses dizilerini kullanmıştır. İki nota arasının, yani sekizlinin değişik biçimde ve sayıda bölünmelerinden oluşan genel diziler içinde klasik çok sesli müziğin kabulü on iki eşit aralıktan oluşan tanpere dediğimiz dizidir. Bizim müziğimiz ise eşit olmayan aralıklardan meydana gelen yirmi dörtlü bir dizi kullanmaktadır. Yapılan analizler bu dizinin doğal seslere ve dizilere çok daha uyumlu olduğunu göstermektedir. Bu sonucun ispatı niteliğinde şöyle bir deney yapılmıştır. Piyano gibi sabit aralıklı tanpere bir ses eşliği olmaksızın yapılan keman gibi eşiksiz sazların icralarında kemancıların eşit aralıklı diziyi değil doğal diziyi kullandığı görülmüştür. Serbest icra yapan insan sesi de aynı davranışı sergilemektedir.
Kişisel beğeni ile basitçe yapılan alaturka-alafranga ayrımının arkasındaki oluşumları bilmenin ve doğal bir mekan oluşturmaya çalışırken elimizdeki mimari enstrümanların olanaklarını kavramanın yararlı olacağını düşünüyorum.Müzik deyince akla sadece bir konser salonu gelmemektedir artık. Günümüz mimarisinde, örneğin bir alışveriş merkezinin ya da bir otel lobisinin, lokantanın hatta büyük bir ofisin tamamlayıcı unsurlarından birisidir müzik. Müziğin arttırdığı verim düşünüldüğünde bir sanayi tesisinde bile kullanılması artık şaşırtmıyor bizi.. Onun, en uygun yerden ve kaynaklardan, mekanı tamamlayacak biçimde verilmesi aranan bir koşuldur. Bir başka deyişle o mekanlarda yaşam, müziksiz düşünülemez olmuştur artık. Peki bu düzenlemenin sorumlusu, brüt beton bıraktığımız yüzeye alçı sıva çeken, ahşap kapladığımız yüzeye duvar kağıdını uygun gören dekoratör kolaylığında, sadece kullandığı hoparlörü ve onun için gerekli kabloyu tanıyan elektrikçi midir ?..Burada müzik, mekan kurgusunun bir elemanıdır artık. Gece olduğunda ışığın farklı konumu ve şiddeti nasıl mekanı çok farklı biçimlerde algılatabiliyor ve yaşatabiliyorsa, sesin varlığı, biçimi, tarzı, yayın koşulu, seviyesi ve zamanlaması gibi faktörler de aynı şekilde mekanın algılanma biçimini etkilemektedir.

22 Kasım 2014 Cumartesi



GRUP ÇALIŞMASI VİDEOLARI

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı : BERLIN

     

     Berlin de bulunan bu anıt mezarlık "Holokost Anıtı" olarak da anılmaktadır. Holokost yani Yahudi soykırımında hayatını kaybetmiş Yahudilere adanmıştır. Bu yapıyı ABD kökenli Peter Eisenman tarafından tasarlanmıştır.Peter Eisenman bu yapının insanların kafası karıştırmak ve rahatsız etmek amacıyla tasarlandığını belrtmiştir.
Bunun nedeni ise bu anıt mezarın bir "mezar" olduğunu vurgulamak ve insanlara daha çarpıcı bir duygu yaşatmaktır. Bu kütlelerden oluşmuş anıt mezarın inşaatı 1 sene de tamamlanmıştır.
     
     Anıt mezar küçüklü büyüklü beton bloklardan oluşmamktadır. Bu blokların uzunlukları 0.2 ve 4.8 metre arasında değişmektedir. Tamamen düz betonlardan ve üstünde sadece dini metinlerden oluşmuş Talmud'un birer sayfasının yer aldığı
bu anıt mezarlar içinde herhangi bir ceset bulundurmamasına rağmen, soğuk ve ayrıntısız yapısından dolayı tüylerinizi diken diken etmeye yetiyor. Arasında dolaştığınızda blokların uzunluğunun çoğunlukla ortalama bir insan boyutunda ve öteki blokların çoğunlukla biraz daha yüksek olduğunu fark ediyorsunuz. Boyutları sistematik bir şekilde değilde düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş bu anıtlar aslında bir labirenti de andırıyor. Boyutları uzun olan bton blokların sayısının daha fazla olmasının nedeni insanların üzerinde bir baskı ve etki kurmak olduğu anlaşılabilir.




     

     Bu anıt mezar gerek tasarımı gerek mühendisliğiyle vermek istediği mesajı ve insanlar üzerinde oluşturmak istediği duyguyu tam anlamıyla veriyor. 






     
  
     Berlin'in öteki mimarileri gibi bu anıt mezarında orijinal bir tasarım olduğunu söyleyebiliriz. 

18 Kasım 2014 Salı

16 Kasım 2014 Pazar

ANA ELEMAN                                                                                                                                          'Resmedilen her biçim,onu devinime sokan nokta ile başlar...Nokta devinir...ve çizgi varlık kazanır -birinci boyut.Çizgi,bir düzlem oluşturmak üzere kaydırıldığında,iki boyutlu bir eleman elde ederiz.Düzlemden mekanlara doğru hareket edildiğinde ,düzlemlerin iç içe geçmesi(üç boyutlu)cisimleri ortaya çıkarır...İşte noktayı çizgiye,çizgiyi düzleme,düzlemi de mekansal boyuta taşıyan kinetik enerjilerin bir özeti.'                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     PAUL  KLEE


9 Kasım 2014 Pazar

     Bu çalışma modüler ünitelerin tekrarı yoluyla seçilmiş herhangi bir uzaysal boşlukta genişleyen bir örüntü yapısı tasarlamayı hedeflemektedir.


tek ve iki kaçışlı perspektif çizimleri

8 Kasım 2014 Cumartesi

TASARIM DERSİ: 2                                                                                                                       Boşlukları anlamlandırmaya devam ediyoruz :))   Tasarım dersimizin ikinci haftasında da yine hacimsel elemanlar(küpler) ve düzlemsel  elemanlar(oluklu mukavva ) kullanarak 3 boyutlu kompozisyon çalışması yaptık.Bu tasarımımda  daha çok boşluklar üzerine yoğunlaşmaya çalıştım.


    TASARIM DERSİ 1                                                                                                                          İlk 3 boyutlu kompozisyon çalışmam.                                                                                             amaç: hacimsel ve düzlemsel elemanlar nasıl bir araya gelir??

sınırlı sayıda ve boyutta oluklu mukavva +sınırsız sayıda 5*5*5 cm boyutlarında küpler kullanıbilir

7 Kasım 2014 Cuma

    Ünlü tasarımcılar Karim Rashid ve Michela Vianello'nun işbirliği sonucu ortaya çıkmış bir tasarım .Fluxus isimli aydınlatma büyük bir sistemle uygulanmış cam örgüler ile birlikte binlerce narin ve özel parçalar ile yapılandırılmış çok özel bir avizedir.  Fluxus genel olarak bakıldığında camdan bir kumaş havası veriyor.Işıltıları ile etrafa hareket katarken oldukça dikkat çekiyor.

Uygulamasında lazer kesiminde kullanıldığı ,cam ve çelik parçalar  ile tek tek birleştirilmiştir .Fluxus Roma'daki mağaza ve galeriler için tasarlanmıştır.
Bu çalışmamızda temel tasarım ilkemiz ;simetri
kare, daire,üçgen kullanarak yaptığım iki boyutlu kompozisyon çalışması

1 Kasım 2014 Cumartesi