22 Kasım 2014 Cumartesi

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı : BERLIN

     

     Berlin de bulunan bu anıt mezarlık "Holokost Anıtı" olarak da anılmaktadır. Holokost yani Yahudi soykırımında hayatını kaybetmiş Yahudilere adanmıştır. Bu yapıyı ABD kökenli Peter Eisenman tarafından tasarlanmıştır.Peter Eisenman bu yapının insanların kafası karıştırmak ve rahatsız etmek amacıyla tasarlandığını belrtmiştir.
Bunun nedeni ise bu anıt mezarın bir "mezar" olduğunu vurgulamak ve insanlara daha çarpıcı bir duygu yaşatmaktır. Bu kütlelerden oluşmuş anıt mezarın inşaatı 1 sene de tamamlanmıştır.
     
     Anıt mezar küçüklü büyüklü beton bloklardan oluşmamktadır. Bu blokların uzunlukları 0.2 ve 4.8 metre arasında değişmektedir. Tamamen düz betonlardan ve üstünde sadece dini metinlerden oluşmuş Talmud'un birer sayfasının yer aldığı
bu anıt mezarlar içinde herhangi bir ceset bulundurmamasına rağmen, soğuk ve ayrıntısız yapısından dolayı tüylerinizi diken diken etmeye yetiyor. Arasında dolaştığınızda blokların uzunluğunun çoğunlukla ortalama bir insan boyutunda ve öteki blokların çoğunlukla biraz daha yüksek olduğunu fark ediyorsunuz. Boyutları sistematik bir şekilde değilde düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş bu anıtlar aslında bir labirenti de andırıyor. Boyutları uzun olan bton blokların sayısının daha fazla olmasının nedeni insanların üzerinde bir baskı ve etki kurmak olduğu anlaşılabilir.




     

     Bu anıt mezar gerek tasarımı gerek mühendisliğiyle vermek istediği mesajı ve insanlar üzerinde oluşturmak istediği duyguyu tam anlamıyla veriyor. 






     
  
     Berlin'in öteki mimarileri gibi bu anıt mezarında orijinal bir tasarım olduğunu söyleyebiliriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder