22 Kasım 2014 Cumartesi



GRUP ÇALIŞMASI VİDEOLARI

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı : BERLIN

     

     Berlin de bulunan bu anıt mezarlık "Holokost Anıtı" olarak da anılmaktadır. Holokost yani Yahudi soykırımında hayatını kaybetmiş Yahudilere adanmıştır. Bu yapıyı ABD kökenli Peter Eisenman tarafından tasarlanmıştır.Peter Eisenman bu yapının insanların kafası karıştırmak ve rahatsız etmek amacıyla tasarlandığını belrtmiştir.
Bunun nedeni ise bu anıt mezarın bir "mezar" olduğunu vurgulamak ve insanlara daha çarpıcı bir duygu yaşatmaktır. Bu kütlelerden oluşmuş anıt mezarın inşaatı 1 sene de tamamlanmıştır.
     
     Anıt mezar küçüklü büyüklü beton bloklardan oluşmamktadır. Bu blokların uzunlukları 0.2 ve 4.8 metre arasında değişmektedir. Tamamen düz betonlardan ve üstünde sadece dini metinlerden oluşmuş Talmud'un birer sayfasının yer aldığı
bu anıt mezarlar içinde herhangi bir ceset bulundurmamasına rağmen, soğuk ve ayrıntısız yapısından dolayı tüylerinizi diken diken etmeye yetiyor. Arasında dolaştığınızda blokların uzunluğunun çoğunlukla ortalama bir insan boyutunda ve öteki blokların çoğunlukla biraz daha yüksek olduğunu fark ediyorsunuz. Boyutları sistematik bir şekilde değilde düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş bu anıtlar aslında bir labirenti de andırıyor. Boyutları uzun olan bton blokların sayısının daha fazla olmasının nedeni insanların üzerinde bir baskı ve etki kurmak olduğu anlaşılabilir.




     

     Bu anıt mezar gerek tasarımı gerek mühendisliğiyle vermek istediği mesajı ve insanlar üzerinde oluşturmak istediği duyguyu tam anlamıyla veriyor. 






     
  
     Berlin'in öteki mimarileri gibi bu anıt mezarında orijinal bir tasarım olduğunu söyleyebiliriz. 

18 Kasım 2014 Salı

16 Kasım 2014 Pazar

ANA ELEMAN                                                                                                                                          'Resmedilen her biçim,onu devinime sokan nokta ile başlar...Nokta devinir...ve çizgi varlık kazanır -birinci boyut.Çizgi,bir düzlem oluşturmak üzere kaydırıldığında,iki boyutlu bir eleman elde ederiz.Düzlemden mekanlara doğru hareket edildiğinde ,düzlemlerin iç içe geçmesi(üç boyutlu)cisimleri ortaya çıkarır...İşte noktayı çizgiye,çizgiyi düzleme,düzlemi de mekansal boyuta taşıyan kinetik enerjilerin bir özeti.'                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     PAUL  KLEE


9 Kasım 2014 Pazar

     Bu çalışma modüler ünitelerin tekrarı yoluyla seçilmiş herhangi bir uzaysal boşlukta genişleyen bir örüntü yapısı tasarlamayı hedeflemektedir.


tek ve iki kaçışlı perspektif çizimleri

8 Kasım 2014 Cumartesi

TASARIM DERSİ: 2                                                                                                                       Boşlukları anlamlandırmaya devam ediyoruz :))   Tasarım dersimizin ikinci haftasında da yine hacimsel elemanlar(küpler) ve düzlemsel  elemanlar(oluklu mukavva ) kullanarak 3 boyutlu kompozisyon çalışması yaptık.Bu tasarımımda  daha çok boşluklar üzerine yoğunlaşmaya çalıştım.


    TASARIM DERSİ 1                                                                                                                          İlk 3 boyutlu kompozisyon çalışmam.                                                                                             amaç: hacimsel ve düzlemsel elemanlar nasıl bir araya gelir??

sınırlı sayıda ve boyutta oluklu mukavva +sınırsız sayıda 5*5*5 cm boyutlarında küpler kullanıbilir

7 Kasım 2014 Cuma

    Ünlü tasarımcılar Karim Rashid ve Michela Vianello'nun işbirliği sonucu ortaya çıkmış bir tasarım .Fluxus isimli aydınlatma büyük bir sistemle uygulanmış cam örgüler ile birlikte binlerce narin ve özel parçalar ile yapılandırılmış çok özel bir avizedir.  Fluxus genel olarak bakıldığında camdan bir kumaş havası veriyor.Işıltıları ile etrafa hareket katarken oldukça dikkat çekiyor.

Uygulamasında lazer kesiminde kullanıldığı ,cam ve çelik parçalar  ile tek tek birleştirilmiştir .Fluxus Roma'daki mağaza ve galeriler için tasarlanmıştır.
Bu çalışmamızda temel tasarım ilkemiz ;simetri
kare, daire,üçgen kullanarak yaptığım iki boyutlu kompozisyon çalışması

1 Kasım 2014 Cumartesi